Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Minsk - hlavní a největší město Běloruska

Minsk nacházející se téměř v geometrickém středu Běloruska, na březích řeky Svisloč, je nejen hlavním, ale také největším městem země. Rozkládá se na ploše 307, 9 kilometrů čtverečních a žijí v něm necelé dva miliony obyvatel. Stal se významným hospodářským i kulturním centrem a rovněž sídelním městem Společenství nezávislých států.

I když Minsk působí na první pohled velmi moderně a mladistvě, ve skutečnosti je jedním z nejstarších měst v Evropě. První dochovaná zmínka pochází z roku 1067, je tedy starší než Moskva nebo Berlín. V roce 1326 se město stalo součástí Velkovévodství litevského a v roce 1499 mu byla udělena městská práva. Od roku 1569 byl Minsk hlavním městem Minského vojvodství v Polsko-Litevské unii. Na počátku 18. století jej značně poničili Švédové a v roce 1793 byl anektován Ruskem. Status hlavního města tehdejší Běloruské sovětské socialistické republiky získal 1. ledna 1919. V roce 1991 se pak Minsk stal hlavním městem nezávislého Běloruska.

Minsk, Bělorusko

V současnosti má Minsk v rámci územního dělení Běloruska zvláštní status – je centrem Minské oblasti a Minského rajonu (Bělorusko se celkem dělí na 9 administrativních částí, tzv. rajonů). Vzhled města se v průběhu staletí měnil, k největší proměně však došlo po druhé světové válce. Ruiny historických domů ustoupily stalinistické architektuře a nahradily je velkolepé budovy, paláce a široké bulváry. V roce 1972 pak začala vznikat velká panelová sídliště, aby bylo kam ubytovat venkovany, přicházející do Minsku za prací. Město se tak velmi rychle rozrůstalo a muselo několikrát posouvat své hranice. 

Minsk, Bělorusko

Po pádu SSSR se Minsk začal proměňovat v reprezentativní sídlo vlády a vznikala nová velvyslanectví. Následná ekonomická krize rozvoj města sice na čas zbrzdila, ale na počátku 21. století opět přibylo investic a stavěly se nové obytné domy, silnice i metro (20 stanic). Nyní je Minsk považován za průmyslové centrum Běloruska, na jeho území se nachází přes 250 továren a elektráren. Je hlavním centrem strojírenství, chemického průmyslu a elektrotechniky. Nejznámější minské podniky jsou MAZ, MTZ a BELAZ, které se proslavili výrobou osobních i nákladních automobilů.

Poloha města na křižovatce cest mezi Evropou a Ruskem a mezi Ukrajinou a Litvou sice přispěla k jeho rychlému rozvoji, ale zároveň díky ní ve městě docházelo k častým bojům. Dnešní Minsk je však čisté, moderní a útulné město, které je navíc ve srovnání s jinými evropskými metropolemi velmi poklidné. Jelikož byl několikrát značně poničen, nepodařilo se v něm dochovat mnoho starých architektonických památek. Atmosféru minulosti si uchovaly mnohé uličky a budovy v centru. Jinak je protnuto dvěma hlavními třídami – prospekt Nězavisimosti a prospekt Poběditělej, na kterých najdete mnoho významných náměstí.

Minsk, Bělorusko

Za nejstarší část hlavního města je považována ulice Němiga (Njamiha), která je však lemována nejluxusnějšími obchody, restauracemi a zábavními centry. Ulice byla v minulosti svědkem několika tragédií. V roce 1067 zde došlo k velké bitvě a krveprolití, roku 1946 zase v Domě fizkulturnika uhořelo 18 lidí a v roce 1999 bylo v nedalekém podchodu metra během silné bouřky ušlapáno 53 lidí, převážně mladých dívek. Poslední jmenovanou událost připomíná pomník postavený u vchodu do metra. V těsné blízkosti se pak nachází ještě tzv. Ostrov slz, památník připomínající běloruské vojáky padlé v Afghánistánu. Atmosféra starých časů na vás v Minsku dýchne i na předměstí Troickoje, Rakovskoje a v uličce Muzykalnyj pereulok.

Zajímavou novodobou stavbou je grandiózní Palác republiky, který se začal stavět v roce 1985, ale dokončen byl až v roce 2001. Uvnitř paláce o rozloze 13 hektarů se nachází 4 sály s kapacitou 3500 návštěvníků. Velký sál má strop tak vysoký, že by se do něj vešel desetipatrový dům. Budova se může pochlubit mimořádným technickým vybavením - 60 technickými systémy a 3 televizními okruhy. Další krásnou stavbou je Ledový palác sloužící především pro sportovní účely. Má kapacitu 1800 diváků, které na nejrůznější zábavní, sportovní a kulturní představení zve od roku 1999.

Minsk, Palác republiky

Při pobytu ve městě si vyhraďte nějaký čas na návštěvu některého z muzeí, divadel nebo koncertních sálů. Rozhodně je z čeho vybírat, v Minsku se nachází celkem 16 muzeí a 11 divadel. Největším a nejvýznamnějším je Národní muzeum historie a kultury Běloruska vystavující archeologické sbírky, hudební nástroje, starověké knihy a rukopisy, expozice mincí, lidových krojů a staré běloruské heraldiky. Národní muzeum výtvarného umění zase opatruje sbírky starých ikon, obrazů a dřevěných soch, tradiční běloruské "slucké opasky" i plátna slavných běloruských malířů Goreckého, Chruckého, Dameľa a Peška. Pokud byste si chtěli prohlédnout jednu z největších válečných sbírek světa, vypravte se do Státního muzea druhé světové války. 

Minsk, Bělorusko

Za muzeum je nyní považován Dům Vaňkovičů, který je památníkem klasicistní architektury. Uvnitř je možné se seznámit s životem a dílem významného běloruského malíře Valentina Vaňkoviče, který žil a tvořil v první polovině 19. století. Byl významným představitelem romantismu. V muzeu se však nachází pouze kopie jeho děl, na území Běloruska paradoxně nezůstal ani jeden originál jeho tvorby. Za zhlédnutí stojí také interiér salónu z 19. století. 

Minsk, Bělorusko

Co se týče divadel, v Minsku se nachází hned dvě největší činoherní běloruská divadla. Je to Národní ruské dramatické divadlo a Běloruské akademické divadlo. Obě hrají v ruštině nebo běloruštině. Jestliže dáváte přednost veselejšímu repertoáru, zajděte si do Divadla hudební komedie. Mezi zahraničními turisty se však největší oblibě nadále těší Národní divadlo opery a baletu. Minsk je možné považovat také za centrum běloruské vzdělanosti, nachází se v něm totiž 12 univerzit. Mezi nejznámější patří Běloruská státní technická univerzita nebo Běloruská státní univerzita.

Minsk, Bělorusko

Kdo si chce odpočinout od ruchu velkoměsta a obklopit se zelení, měl by se vydat do Parku Čeljuskincev. Je oblíbeným místem zábavy i odpočinku, kromě svěžího vzduchu nabízí i několik zábavných atrakcí nejen pro děti. Místem romantických procházek a setkání se stal zase Ústřední park Maksima Gorkého. Na ploše 96 hektarů se rozkládá minská Botanická zahrada, jejímž klenotem je jezero, na kterém po celý rok pobývají labutě a divoké kachny. V zahradě má zastoupení převážně rostlinstvo z Východu. S dětmi si určitě nenechejte ujít prohlídku Minské zoo, v níž našlo domov 166 živočišných druhů, mezi nimiž jsou klokani, tygři, langusty nebo pardáli. Celkem se zahrada stará o 800 chovanců.

- jap -

Článek byl zobrazen 13 182 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko